D2S guide til Fredrikstad fra D2 - 7. august Ti grunner til å legge helgeturen til Østolds hovedstad denne sommeren.

 

__________

NORGERUNDT
Norgesferie i sommer? l denne serien gir D2 deg de beste tips0ne til et utvalg norske byer.
_________

BYENS NAV
Nygaardsplassen

Vi har tatt toget til Fredrikstad, en fabelaktig togtur av perfekt lengde (en time og åtte minutter fra Oslo), og det er først nå – på Nygaardsplassen i byens sentrum – at vi begynner å se folk. Muntre og velhavende familiemenn trer ut av egne biler, har parkert helt opp mot fortauet og tråkker nå bestemt inn på kafe. Skal vel ha boller. Det er et pussig syn, for plassen ligner mer på Brooklyn enn en alminnelig bylivssluse for brakkesyke nordmenn.

Da Mad arkitekter og Cityplan fornyet området her i 2019, hadde det i 40 år

blitt omtalt som «den døde plass» med sine sjelløse næringsbygg. Nå har to nybygg med fire ulike typer teglstein skapt et levende byrom, med kafeer, restauranter, uteserveringer og butikker. Uttrykket er vennlig og liksom varmt, det er planter i gågaten og pene lyslenker henger over oss idet vi spaserer gjennom.

Området er blitt omfavnet av både Morgenbladets Gaute Brochmann, Arkitekturopprøret og – viktigst av alt – Fredrikstadfolket seiv.

Nygaardsplassen er ellers blitt tildelt Daga-merket for design og arkitektur, Østfold Arkitektforenings Arnstein Arneberg-pris, samt nevnte Arkitekturopprørets Hederspris i 2021.

FRA BAKST TIL PICKI.ES
Bakftckan/ yDeli
Olaf M. Holwechs gate 2 og J

 Det er de to spisestedene Bakftckan og NyDeli familiene med hytte på Hvaler og omegn valfarter til byen for. De ligger vegg i vegg på Nygaardsplassen, og har samme eier som byens bejublede sjømatrestaurant på Kråkerøy, Slippen.

På Bakfickan serveres utsøkte boller med ulikt fyll, supper og croissanter med ost og skinke, og i hyllene ligger nybakte surdeigsbrød. Ikke sjelden er det kø. Bakftckan presenterer seg som et «nytenkende håndverksbakeri»der nær sagt alt er ferskt og varmt, for bakerne jobber på dagtid fremfor om natten. Et høydepunkt er wienerbrødet med rabarbrafyll og pistasjnøtter.

NyDeli har en litt annen profil, og navnet henspiller kanskje på den østfoldske uttaleisen av ordet «nydelig»og gir assosiasjoner til en New York­ deli og ygaardsplassen. Som kjent er det godt når alt stemmer.

Men lite på menyen minner om jødisk-amerikansk matkultur – det nærmeste du kommer er grillede ostesandwicher med pickles på siden. Suragurkene var til gjengjeld svært vellykkede, og det hadde sikkert vært mulig å be om flere. NyDeli byr på røkt laks og kremost, men da på surdeigsbrød og ikke i bagel. Godt er det uansett.

Menyen ellers fremstår som raus og flerstemt, det er romerske pizzasnitter, focaccia, croque monsieur, pulled park-sandwich og salater. Om kvelden skifter stedet ham og blir til vinbar, og det er flust med sitteplasser både innen- og utendørs. Seiv for den vinfaglige idiot er det åpenbart at vinen her er veldig god.

SJAKK OG SAKE
Hoi Polloi
Nygaardsplassen 4

 Inne på vin- og sakebaren – «vin-o-kayaen»- Hoi Polloi rett rundt hjørnet, møter vi ora Gangfløt sittende foran bardisken. Baren åpner ikke før om noen timer, men døren sto likevel på gløtt. Steder er pent utformet og innredet, med blåmalte rør i taket, røde barkrakker og en disk i lyst tre.

Gangfløt er hotellsjef på Wex Hotels like ved. På dagtid be nytter hun like greit baren som kontor, tar imot telefoner og bestillinger fra gjestene.

Hoi Polloi kan se ut til å ha blitt selve kjernen i det fredrikstadske fornøyelsesliv- særlig for unge vaksne og innflyttere fra hovedstaden. Her spiller de sjakk og drikker sake, øl eller vin. Baren eies nemlig av Alexander Kloster-Jensen, som fra før har de populære bydelspubene Rouleur og Merkur i Oslo, sammen med Rune Østhagen. Han eier 49 prosent, og er også

  • Byplanlegging handter jo om møteplasser, at det er ting å gjøre på fritiden her, sier Gangfløt.

Hun trekker følgelig frem 1ygaardsplassen som en severdighet, og serveringsstedene her som byens beste. Før var det bare en rododendronbusk her, sier hun, som folk tisset bak.

Gangfløt er selv fra Fredrikstad og har bodcl mange år i Oslo, men nå gjør flere som henne: vender tilbake til byen sin.

  • Man er jo redd for at det skal være helt still Hva gjør man i Fredrikstad? Før har det kanskje vært en konsert i året, og da med Kristian Valen, liksom.

Den tid er over nå. På spørsmål om kyndige tips til hva man bør foreta seg i Fredrikstad på en sommerdag, anbefaler Gangfløt å sykle ut til et svaberg

ET UTENDØRSBASSENG FOR ALLMENNHETEN
Kongstenbadet
Torsnesueien 12

Det kommunale friluftsbadet Kongsten er som stappet med folk. Det er sol og midt i fellesferien, så det gir god mening, men har hele Fredrikstad tatt turen? Det kan se slik ut. Barn og voksne løper rundt, ungdommer kaster seg myndig utfor stupetårnet.

Friluftsbadet ligger nordvest for Kongsten fort, og tidligere har området blitt benyttet til blant annet stevner, tivoli og militærøvelser. På 1970-tallet ble det bygget ut i regi av kommunen, som et «idretts- og rekreasjonsområde for allmennheten». Anlegget består både av en innendørshall for ulike idretter, samt uteområdet med 50 meters basseng, plaske basseng, stupetårn og vannrutsjebane.

For Oslofolk minner Kongsten om vårt eget Frognerbadet, og anlegget her er nesten vel så pent og godt brukt. Et åpenbart sted å legge turen til når det virkelig koker.

Odds konditori
Farmanns ga.te J

 Ylye er som dokumentert nytt og hipt i Fredrikstad, derfor er det befriende å tre inn på Odds konditori. De ansatte sirkler rundt i tradisjonsrike forklær, og hjemmelagede skilt av papp formidler dagens tilbud, for eksempel ti romruller og punsjeholler til anstendige 130 kroner. Rakeriet har eksistert i vel over hundre år, men i dette lokalet – i den såkalte Årumgården i Fredrikstad sentrum – har det hatt tilhold siden 1964.

Det er Sylvia Kaufmann som forteller dette. Ilun tittet nysgjerrig på oss idet vi kom inn, snakker nå muntert om familiebedriften. Alt lages for hånd her; bakerne jobber ivrig i kjelle ren rett under oss. I likhet med de røde forklærne hun og «kusina miiii» Jeanette Resberg bære r, har steinovnene der nede vært de samme bestandig. Kunde ne som oppsøker konditoriet, forteller Kaufmann, er ofte eldre, ofte alene. De er stamgjester nesten alle sammen. Mange trenger noen å prate med.

– Vi har alltid tid til dem, forsikrer hun.

Kaufmann og Resberg er ellers ansiktene utad på konditoriets instagramkonto, verdt en titt i segseiv. Der inne lever Fredrikstad-dialekten sunt og friskt videre.

BOKSLOTTET
Fredrikstad bibliotek
F.N. Jacobsens gate 1

 l bydelen Cicignon ligger ærverdige Fredrikstad bibliotek, rett ved der Glomma gjør en svingsom er navnet på prosjektet som vant arkitektkonkurransen i 1921. Bygget er svært og vakkert, ser nesten ut som slott, med elementer fra nettopp eldre borg- og slottsarkitektur.

Biblioteket er et trefløyet anlegg i nyrenessansestil, bygget med slemmet tegl. Den nordligste fløyen rommer aulaen som før ble benyttet som kinosal, men som nå brukes til konserter og forestillinger. De to andre fløyene, samt tårnet, utgjør selve bibliotekfunksjonen. Seiv om man ved inngangspartiet blir møtt av en bokhylle viet bokanbefalinger fra Tiktok, er det ellers en rik samling der inne og noe for enhver, som man sier.

Verdt å nevne er også den innholdsrike avdelingen for lokallitteratur- og kultur, hvor den besøkende for eksempel kan leie et dvd-eksemplar av Fredrikstad-komedien ,,Lange flate ballær» fra 2006, regissert og skrevet av lokalhelt Harald Zwart.

Fredrikstad bibliotek ble fredet etter lov om kulturminner i 1992.

FREDRIKSTADPILS PÅ KUNSTSENTERET
Kafe ØKS på Østfold Kunstsenter
Ferjestedsueien 5

 Her kunne vi egentlig ha åpnet ballet, slår det oss idet vi deiser ned på Kafe ØKS på Østfold kunstsenter. For apropos Glomma, sitter vi med perfekt utsikt til elveløpet på kafeens uteservering. Det er grønt og frodig rundt oss. Med Fredrik tad-pils og lokale lunsjretter på bordet. og sola liksom nikkende der oppe, begynner byen nå for alvor å fremstå som et reelt alternativ til Oslo. Jeg tittet litt på Finn under lunsjen.

TA BÅT GRATIS TIL GAMLEBYEN
Byfergen
Cicignonfergeleie, Ferjestedsveien 2

Byferge til Gamlebyen! Gratis! Seiv bergenske Beffen koster jo penger. Vi flokker oss sammen; turister med elsykler, hunder og barn, eldre kroker. Turen fra Cicignon fergeleie til Gamlebyen tar bare et par minutter, men den er oppkvikkende turbulent, svusj-svusj. Så er du der plutselig: I en gamme! by fra 1500-1600-tallet, der det meste er forbilledlig ivaretatt og pleid. Gamlebyen i Fredrikstad regnes både som Nord-Europas best bevarte festningsby og Norges første renessanseby. Et fortrinn og en styrke er at den vakre byen blir brukt, og ikke står stille som museum. Her finnes alt fra gallerier, klesbutikker og sjapper for nips, bakerier, skomaker og sjokolade forretning.

BYENS BESTE BOKHANDEL
Camino Bok & Forlag
Smedjegaten 88 

To forretninger i Gamlebyen fortjener særlig oppmerksomhet, og den første er Camino Bok. Dette er en bokhandel du kan tilbringe time etter time i, for utvalget er særdeles godt og du kan få kjøpt deg en kaffe også. Det er høyt under taket der inne, lyst og ordentlig vakkert med ter rakottafarget steingul v. Bokhyllene er ulike, det samme med bordene – alt virker som funnet i en bruktsjappe.

Det første vi ser der inne, er forresten et bord med personlige leseanbefalinger fra de ansatte. Det gir struktur til besøket, og gode ideer til hva som nå bør inn på sensommerens liste. «Døde jenter», for eksempel, eller «Presidenten og frosken».

Camino er også et forlag, og forlagsvirksomheten dreier seg utelukkende om oversatt litteratur fra den romanskspråklige delen av verden. Det er noen virkelig gode bøker de har gitt oss tilgang til.

EN VERDIG AVSLUTNING
Fredrikstad Antikvariat
Torvgaten 64 

Øyvind Larsen driver dette smått legendariske antikvariatet i Gamlebyen, som har vært åpent og i Larsens eierskap siden 1994. Han spesialiserer seg på postkort, bøker, blader og tegneserier, men besitter i grunn det meste. Faktisk er det knapt mulig å forsere butikken uten å rive ned alt av innhold i hyller og skap på veien, og seiv knuste jeg et eggeglass og rev ned en pappeske fylt med gafler.

Larsen tok det hele med knusende ro. Vant til dette. Han bent frem avviste meg da jeg forsøkte å betale for det jeg hadde ødelagt. En stødig butikkeier, med et stødig utvalg av nips, porselen, blikkbokser, bøker og blader fra de merkeligste epoker i norsk historie. Skal du til Gamlebyen, og det skal du jo, vil jeg på det sterkeste anbefale å runde av turen her.

***

FREDRIKSTAD-KJENNERE GIR SINE BESTE TIPS:

Mats Linder, billedkunstner, skribent, kurator og forfatter:

  • Slaraffen-livet i Fredrikstad begynner best på kafeen til Østfold Kunstsenter med panoramautsikt over Glommas utløp. Etterpå slentrer man i rolig mak til gratisfergen som tar deg til Gamleby For de som ønsker å gå på skattejakt er Fredrikstad Antikvariat en institusjon. Nye bøker finner du hos den alternative bokhandelen til Camino Forlag. Utpå dagen passer det fint å ta gratisfergen til Fredrikstad sentrum for å nyte kaffe og byens beste kaker og konfekt på Choco Loco. Ettermiddagen og kvelden avslutter du på Hoi Polloi med et parti sjakk, gode venner og et glass vin eller sake.

Forfatter Monica lsakstuen:

  • Om du har en hel dag i Fredrikstad, skal du starte med et morgenbad fra svabergene på Mærrapanna. I sentrum må du gjerne ta en tur langs bryggepromenaden for å se på båtliv og alt det der, men jeg anbefaler enda sterkere en tur langs Oldtidsruta. Kjøp med deg litt god lunsj fra Bakfickan. Langs Oldtidsruta får du se dypt menneskelige helleristninger og steinformasjoner å bli rørt av, med mindre du selv er en stein. Tilbake i Fredrikstad besøker du friluftsbadet på Kongsten og tar den obligatoriske turen innom Middag spiser du på Slippen, som har utsikt til elva og enormt god sjømat, jeg syns stadig at dette er byens beste restaurant. Er det kanskje kveld nå? Topp drinker og hyggelig selskap finner du på baren hoi polloi.

Regissør Harald Zwart:

  • På brygga er det alltid noe godt å finne, og kjempefin stemning ved Di Roma er en ny italiensk restaurant med god service. Og selvsagt Slippen, en av Norges beste fiskerestauranter, som spesialiserer seg på lokale råvarer og spennende komposisjoner. Bakfickan har utrolige bakevarer og herlig uteplass.

Når det regner: Fredrikstad kino, kåret til Norges beste takket være en utrolig dedikert stab med verdens beste kinosjef Jørgen Sødeberg Jansen. Ileby Blomster har verdens herligste eier og dekoratør Thorbjørg Ileby, som jeg også har brukt som dekoratør i filmopptak.

Å gå tur i Gamlebyen en tåkefull dag er det fineste jeg vet. Da kommer mystikken og ideene krypende.